På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
RALLY EFTER SKAKIG START, S&P500 +2,0% (Direkt)

2021-03-05 22:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna svängde omkring 1 procent åt båda håll under de första handelstimmarna, men det blev köpsidan som till slut vann kampen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 1,9 procent till 31.497. S&P500 var upp 2,0 procent till 3.841 samtidigt som Nasdaqs kompositindex steg 1,6 procent till 12.920.

Jobbrapporten för februari visade att antalet sysselsatta i USA ökade med 379.000 personer i februari jämfört med månaden före, att jämföra med förväntningar om 182.000 personer.

"Ytterligare förstärkning är sannolik under kommande månader i takt med att restriktioner lättas. Med det sagt räknar vi fortfarande med att arbetsmarknaden (och inflationen) visar betydande nettosvaghet i flera år", skrev strateger vid TD Securities i ett marknadsbrev, enligt Marketwatch.

Bland enskilda aktier kan noteras klädkedjan Gap som på torsdagskvällen redovisade på ett resultat per aktie på 0:61 dollar för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det var klart över analytikerförväntningarna på 0:18 dollar per aktie. Marknaden svarade med att handla upp aktien 7,6 procent.

Rapporterade gjorde också lågpriskedjan Costco med en lägre än väntad vinst per aktie på kvartalsbasis. Bolaget noterade i rapporten att det upplevt problem i leverantörskedjan som inneburit högre kostnader. Aktien var som mest ned 3,7 procent men rycktes med i den allmänna återhämtningen och stängde 0,5 procent lägre.

Oljesektorn var en av flera som gick starkt på fredagen. Efter att Opec+ på torsdagen kommit överens om en förlängning av produktionsminskningarna steg oljebolag som Exxon Mobil och Chevron 3,8 respektive 4,2 procent, därmed stod Chevron för den största uppgången i Dow Jones industriindex.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 1 punkt till 1,56 procent.

Graf: S&P 500 under fredagen den 5 mars

image Källa: InfrontGap Inc - I dag

{point.key}

Exxon Mobil Corp - I dag

{point.key}

Chevron Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -