På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Captor Iris Bond
Förvaltare för Captor Iris Bond har svårt att se vad som ska driva inflationen utanför de finansiella marknaderna (Finwire)

2021-03-04 10:10
Fonden Captor Iris Bond minskade 3,4 procent i februari. Sedan årsskiftet har fonden minskat 3,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Daniel Karlgren och William Sjöberg.

"Efter nästan ett år då 10-årig svensk swapränta legat stabilt mellan 0,3 procent och 0,5 procent bröts trenden rejält under februari. Nästan varje dag har bjudit på högre räntor och sista veckan togs ett kliv på nästan 20 räntebaspunkter. 10-årig swapränta steg från 0,44 procent till 0,81 procent med en tillfällig toppnotering på 0,85 procent under månaden", kommenterar förvaltarna inledningsvis.

Vidare skriver Karlgren och Sjöberg att inflationsförväntningarna drivna av coronastödpaketen anses vara drivkraften bakom denna ränteuppgång. En brantare räntekurva är i grunden något positivt för ränteförvaltning och även för den allmänna synen på den framtida ekonomin.

"Med tanke på den ökade arbetslösheten och de låga löneökningarna har vi svårt att se vad som ska driva inflationen, eller snarare vad som ska driva den utanför de finansiella marknaderna, inklusive fastigheter, där den varit påtaglig länge. Intressant nog har själva inflationsförväntan vänts till en inflationsskräck nu eftersom högre inflation antas leda till högre räntor vilket förväntas slå hårt på aktiemarknaden", skriver förvaltarna.

Fondens enskilt största innehav vid månadsskiftet var Nordea Hypotek med en portföljvikt på 9,7 procent. Även Stadshypotek och Swedbank Hypotek utgjorde betydande delar av portföljen med 7,3 respektive 7,0 procent.

Största emittenter i fonden var Stadshypotek, Länsförsäkringar Hypotek och Nordea Hypotek.

Durationen i fonden uppgick till 11,39 år. Kreditdurationen inför mars var 4,23 år.


[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Captor Iris Bond A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -