På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED EFTER PMI, EURON LITE STARKARE (Direkt)

2021-01-22 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna pekade överlag nedåt på fredagen, dock inte i Italien där de steg, medan euron stärktes marginellt mot dollarn efter januari månads preliminära PMI-utfall. Europabörserna sjönk också i det försämrade riskklimatet.

Smittspridningen runt om i världen fortsatte samtidigt att påverka stämningsläget.

Hongkong ska enligt South China Morning Post göra sin första nedstängning av tiotusentals medborgare för att försöka dämpa smittspridningen, Malaysia förlänger restriktionerna och Singapore överväger fler åtgärder.

I Storbritannien sade premiärminister Boris Johnson att det är för tidigt att säga när restriktionerna kan lättas, och i USA varnade Joe Biden för 100.000 ytterligare dödsfall till och med februari.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned till -0,51 procent, från samma tid dagen före, medan den svenska tioåringen slutade 3 punkter lägre på 0,09 procent.

Räntespreaden mellan italienska och tyska räntor ökade till den största på nio veckor. Uppgifter om att premiärminister Guiseppe Conte överväger nyval efter opinionsdata uppgavs ha bidragit.

Eurozonens kombinerade inköpschefsindex (Markit Composite PMI) sjönk preliminärt till 47,5 i januari, jämfört med 49,1 föregående månad. Nedgången var i linje med förväntningarna som pekade mot ett index på 47,6, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin sjönk till 54,7, från 55,2, väntat var 54,5.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 45,0, från 46,4, väntat var 44,5.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, noterade att en "double-dip"-recession för eurozonens ekonomi ser allt mer oundviklig ut när stramare covid-19-restriktioner tyngde företagen ytterligare i januari.

Han såg dock vissa uppmuntrande tecken i att nedgången var mindre allvarlig än under förra våren, vilket speglar den pågående relativa motståndskraften i tillverkningssektorn, stigande efterfrågan på exportvaror och att nedstängningsåtgärderna i genomsnitt har varit mindre strikta än förra året.

Det finns också tecken på att företag och hushåll hittar vägar att anpassa sitt beteende till pandemin och dess tillhörande restriktioner.

Enligt Williamson har utrullningen av vaccinerna hjälpt till att upprätthålla en stark grad av förtroende kring utsikterna för året framför oss, även om den senaste tidens uppgång i antal smittade har dämpat optimismen något.

Capital Ecoomics skrev i en kommentar att januari-utfallet bekräftar att de striktare åtgärder för att begränsa coronaviruset som införts de senaste veckorna tar sin tribut på den ekonomiska aktiviteten, och att tjänstesektorn bär den största tyngden.

"Med få tecken på att restriktionerna kommer att hävas någon gång snart ser utsikterna för första kvartalet dåliga ut", skrev de.

I Storbritannien rasade det kombinerade inköpschefsindexet till 40,6 i januari, från 50,4 föregående månad. Väntat var en mindre nedgång till 45,5.

Tjänste-PMI sjönk till 38,8, från 49,4, väntat var en nedgång till 45, medan industri-PMI samtidigt sjönk till 52,9, från 57,5. Här låg förväntningarna på 54.

Pundet pressades både av ett svagare detaljhandelsutfall än väntat och de usla PMI-siffrorna. Valutan tappade från över 1:3700 ned mot 1:367.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym, inklusive bensin, steg bara med 0,3 procent i december, jämfört med föregående månad. Jämfört med ett år tidigare ökade den med 2,9 procent.

Förväntningarna låg på +1,2 respektive +4,0 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ING skrev i en kommentar att det inte riktigt var vad julhandlarna hade hoppats på, men att det är värt att komma ihåg att affärerna åter stängdes i större delen av England före nyår.

De pekade på att nylig betalningsdata indikerar att konsumtionen är lägre än den var under novemberrestriktionerna, även om siffrorna är volatila och inte justerade för de stora säsongsmässiga svängningarna i försäljningen.

"Hur som helst är situationen nästan helt säkert mindre akut än förra våren, främst eftersom det stora skiftet från affärsgatorna till online aldrig riktigt vändes, men också eftersom detaljhandeln är bättre på 'click-and-collect'-tjänster", enligt ING.

Här hemma sjönk näringslivets försäljning med 1 procent i december jämfört med november, enligt SCB-statistik.

Jämfört med samma månad föregående år minskade försäljningen 4 procent.

Enligt Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson var siffrorna, trots nedgången, bättre än väntat. Dessutom reviderades novemberutfallet uppåt.

Han pekade på att det var stora kalendereffekter i december och att försäljningen, icke-kalenderkorrigerat, var 1,9 procent högre än förra året.

"Med andra ord, motståndskraft. Och försäljningssiffrorna är ännu ett bevis på att Riksbanken är alldeles för pessimistisk om ekonomin", enligt Isaksson.

USA-räntorna pekade också nedåt på fredagen, med tioårsräntan 2 punkter lägre på 1,10 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att USA:s preliminära PMI för januari kom in starkare än väntat.

Markits kombinerade amerikanska inköpschefsindex steg preliminärt till 58,0 i januari, från 55,3 föregående månad.

Tjänste-PMI steg till 57,5 från 54,8, väntat var 53,6 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Industri-PMI steg till 59,1 jämfört med 57,1 föregående månad, väntat var 56,5.

Chris Williamson, chefekonom på IHS Markit, noterade att de amerikanska företagen rapporterade en stark start på 2021, lyfta av hopp om att vaccinutvecklingen kommer att betyda att det värsta av pandemin ligger bakom oss, och att den nya administrationen kommer att visa en stabil och stöttade omgivning för starkare ekonomisk tillväxt.

Försäljningen av befintliga bostäder steg oväntat med 0,7 procent i december, medan analytikerna hade räknat med en nedgång på 2 procent från i november.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:218 mot dollarn, lite starkare än 1:216 dagen före. medan dollarn å sin sida stärktes en aning mot yenen till 103:7.

I Japan sjönk industri-PMI under 50-strecket i januari, till 49,7, mot föregående månads 50,0, enligt preliminär statistik.

PMI för tjänstesektorn sjönk samtidigt till 45,7 från 47,7 föregående månad, och det sammanvägda indexet sjönk till 46,7, från 48,5 föregående månad.

Kronan blev drygt 1 öre svagare till 10:09 mot euron och med 1 öre starkare till 8:28 mot dollarn.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -