På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

LAURITZ.COM
GER PRELIMINÄRA BESKED FÖR 2020 OCH 2021-PROGNOS (Direkt)

2021-01-22 18:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det danska auktionshuset Lauritz.com meddelar preliminära utfall för helåret 2020 och framhåller att utfallen kring två av tre av bolagets prognoser för året hamnar inom de guidade intervallen. En av guidningarna uppnåddes dock inte i spåren av en utmanande situation skapad av covid-19-pandemin.

Det uppger Lauritz.com i ett pressmeddelande.

Tillväxten i auktionsomsättningen under 2020 blev preliminärt 1 procent, vilket var inom intervallet om en ökning med mellan 0 och 5 procent.

Ebitda-resultatet för helåret blev preliminärt 12 miljoner danska kronor, vilket var i den lägre delen av det guidade intervallet på 10-20 miljoner.

En parameter som däremot föll utanför guidningen var intäktstillväxten. Utfallet blev en försäljningsnedgång på 3 procent, jämfört med helårsprognosen om en intäktstillväxt på 0-5 procent. Orsaken var enligt bolaget huvudsakligen att pandemin medförde att det krävdes offensiva kampanjer med attraktiva provisioner för att kunna upprätthålla ett inflöde av försäljningsobjekt.

Den positiva tradingmiljön för andra halvåret 2020 drevs av sund tillväxt hos en stor majoritet av bolagets 28 auktionshus, heter det.

"Denna utveckling har fortsatt i början av 2021", skriver Lauritz.com som för 2021 räknar med en tillväxt i auktionsomsättningen på 5-15 procent, en intäktstillväxt på 10-20 procent och att ebitda-resultatet kommer att nå 20-40 miljoner danska kronor.

Auktionsföretaget ger även en uppdatering från förvärvs- och investeringsfronten där aktiviteten generellt har försenats på grund av pandemin. Inom några månader räknar bolaget dock att gå i mål i frågan. Samtalen rör bland annat konvertering av skulder till en ny typ av lån, kapitaltillskott från nya investerare eller avyttringar av delar av koncernen.Lauritz.com Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -