På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BOMARKNAD
HYRESRÄTTSPRODUKTION HOTAD AV DOM - FASTIGHETSÄGARNA (Direkt)

2021-01-22 17:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hyresnämnden i Umeå har på fredagen meddelat ett beslut som innebär ett dråpslag mot nyproduktion av hyresrätter.

Det skriver Fastighetsägarna i en kommentar.

Bakgrunden är att Hyresgästföreningen vägrat att förhandla om årliga hyreshöjningar för lägenheter inom det så kallade presumtionshyressystemet. De flesta hyrorna i nyproducerade bostadsfastigheter förhandlas inom detta system som innebär en överenskommelse om hyran utefter en kalkyl.

Hyran förutbestäms i 15 år förutom att den under åren ska kunna följa ortens årliga hyresutveckling. Men sedan Hyresgästföreningen i Umeå vägrat att förhandla de årliga hyreshöjningarna för lägenheter inom presumtionshyressystemet hänsköt Fastighetsägarna frågan till Hyresnämnden.

En oenig nämnd beslutade att gå på Hyresgästföreningens linje. Något som enligt Fastighetsägarna riskerar att hämma nyproduktionen av hyresrätter.

"Ingen hyresvärd kommer vara intresserad av att bygga bostäder om hyresutvecklingen blir noll över 15 år", skriver de.

Peter Sörman, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna MittNord, lägger i en kommentar till att Hyresgästföreningen hänvisade till en tvetydighet i lagen. Han anser att den statliga utredningen avseende fri hyressättning i nyproduktion är högst läglig efter detta besked.

"Genom Hyresgästföreningens agerande och beslutet i Hyresnämnden har utredningen fått ett värdefullt bidrag", säger han.

Fastighetsägarna kommer att rekommendera uppdragsgivarna att överklaga Hyresnämndens beslut till hovrätten.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -