På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

STORBRITANNIEN
BRITTISK OPTIMISM OM BREXITSAMTAL, EU SVALARE (Direkt)

2020-10-01 17:54

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Brittiska källor har en betydligt mer optimistisksyn än EU-källor på hur veckans viktiga förhandlingsrunda går om den framtida relationen.

Britterna talade om genombrott och ansåg att parterna var nära att växla över till intensiva slutförhandlingar - gå in i den så kallade tunneln.

EU-sidan ansåg att detta är omöjligt att förutspå, men att det skulle vara förvånade om slutförhandlingarna kunde börja nästa vecka.

Det skrev Financial Times på torsdagen.

En brittisk källa uppgav att sannolikheten för en uppgörelse hade gått från 30 procent till 70 procent. En uppgörelse om knäckfrågan statsstöd låg inom räckhåll och landningszoner har identifierats. Fiske skulle vara den sista stötestenen, enligt källan.

Statsstöd hör till den känsliga frågan rättvis konkurrens, där EU vill ha försäkringar att Storbritannien inte ger sina företag orättvisa fördelar med dumpade regler eller stora statliga stöd.

Veckans förhandlingar har förts från tisdagen till torsdagen. På fredag förmiddag ska chefsförhandlarna mötas för en utvärdering av läget, alltså Michel Barnier från EU och David Frost från Storbritannien.

EU har satt högre krav än britterna på hur långt förhandlingarna ska ha nått innan slutförhandlingarna kan börja.

Storbritannien har också satt som mål att nå en uppgörelse till EU-toppmötet den 15-16 oktober, medan Michel Barnier har slutet på oktober som mål.

Den så kallade tunneln innebär att förhandlingarna pågår i stort sett kontinuerligt under radiotystnad -- utan återrapportering till huvudstäderna för att undvika störningar.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -