På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

De knackar på OMXS30-dörren

Börskommentar Stockholms storbolagsindex OMXS30 har sopat banan med de flesta andra index i världen i år. En stark bidragsgivare är nytillskottet Evolution – men vilka aktier knackar på dörren för att komma in härnäst?

OMXS30 har gått fram som en ångvält hittills under 2021 och stigit med nästan 20 procent. Indexet som består av de 30 mest omsatta aktierna i Stockholm hade problem att hänga med under de senaste årens småbolags- och teknikbolagsfest men vaccinframgångarna i november ändrade spelplanen och investerarnas aktiepreferenser.

Det verkstads- och banktunga indexet har erbjudit precis den exponering som många velat ha under 2021. Och till den profilen kan läggas det senaste tillskottet, onlinekasinobolaget Evolution Gaming Group, som kom in vid årsskiftet när de knuffade ut ståltillverkaren SSAB. Evolution har stigit med 67 procent sedan årsskiftet och med ett marknadsvärde som närmar sig 300 miljarder kronor sätter det avtryck i indexutvecklingen.

Att ingå i OMXS30 är en kvalitetsstämpel och det innebär också att fonder och finansiella produkter som vill spegla indexet kan skapa ett köptryck i aktierna som ingår. Extra intressant blir eventuella förändringar i indexsammansättningen och det är höga krav för nya medlemmar som aspirerar på att komma med i klubben.

Den ribba som ett nytt indexbolag måste ta sig över för att kvala in på egna meriter och knuffa ut ett annat bolag är att vara bland de femton mest omsatta aktierna under en halvårsperiod som slutar en månad före den 1 januari respektive 1 juli. Det är med andra ord omsättningen i aktien under perioden november 2020 till maj 2021 som bestämmer om en ny aktie kommer tas med i indexet vid nästa revidering som sker 1 juli.

Kravet att ta sig in på topp-15 innan man blir insläppt innebär att det finns en tröghet inbyggd i systemet med syftet att aktier som ligger och slår kring plats 30 inte ska åka in och ut varje halvår.

Vilka aktier är det då som knackar på OMXS30-dörren?

Om indexavstämningen skulle gjorts idag så visar vår genomgång av dagsomsättningen den senaste 6-månadersperioden att det är tre aktier som inte redan ingår i OMXS30 som finns bland topp-30. Det är Sinch på plats 21, Lundin Energy på plats 26 och Epiroc vars A-aktie landar på plats 29. Alla tre ligger några pinnhål högre om vi bara mäter de senaste tre månaderna, med Sinch högst i trion på plats 18.

Börsens 30 mest omsatta aktier senaste sex månaderna
Aktie Dagsomsättning MSEK
Volvo B 950
Evolution Gaming Group 900
Ericsson B 796
Nordea 691
AstraZeneca 668
H&M 646
Swedbank A 544
Atlas Copco A 533
Sandvik 519
Investor B 501
Assa Abloy B 455
Essity B 454
Handelsbanken A 450
Boliden 442
Telia Company 429
Swedish Match 405
SEB A 399
Hexagon B 351
ABB 333
Tele2 B 328
Sinch* 308
SKF B 305
Kinnevik B 298
Electrolux B 283
Alfa Laval 235
Lundin Energy* 230
Skanska B 222
SCA B 219
Epiroc A* 209
Atlas Copco B 199
   
* Ej med i OMXS30 idag  
Källa: Holdings   

 

Nu räcker det som sagt inte med att vara bland de 30 mest omsatta för en aktie som inte redan finns i indexet utan man måste upp på topp-15-listan och i dagsläget ser det alltså inte ut att bli någon indexrockad redan till sommaren. Men fortsätter intresset för Sinch att öka är det den tydligaste kandidaten att ta steget från farstun och hela vägen in i värmen vid kommande indexrevideringar.

Det finns förvisso en bakväg in till indexet också. Den öppnas om någon av de nuvarande index-medlemmarna faller så långt ned i omsättningsligan att de hamnar utanför plats 45. OMXS30-bolag som Securitas, Getinge och Autoliv huserar visserligen strax utanför topp-30-listan i omsättning för närvarande, men avståndet ner till plats 46 är sannolikt alldeles för långt för att det skulle kunna bli aktuellt med en sorti för någon av dessa aktier i sommar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -