På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Investerarnas riskvilja på topp

Fondkommentar Bankaktier har blivit den populäraste sektorn när investerarnas humör nu är på fortsatt rekordnivå. Investerarkollektivet föredrar värdeaktier före tillväxtaktier. Det visar den senaste investerarenkäten.

Synen på risk har förändrats den senaste månaden. Stigande inflation, högre räntor och högre skatter är större riskfaktorer än coronapandemin. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 6 till 12 april.

Banker är för första gången sedan maj 2018 överviktat. Cykliska industribolag har den näst största övervikten hos investerarna. Det är ett tydligt cykliskt värdetema som nu gäller, med hög exponering även mot råvaror och olika typer av råvarubolag.

Antalet investerare som tror att värdebolag är en bättre investering än tillväxtbolag är nu på den högsta nivån någonsin. Med det som sticker ut är att investerarna hittat tillbaka till teknikaktier efter några månaden med betydande utförsäljningar.

Investerarna tror att småbolag blir en bättre investering än stora bolag det kommande året.

Samtidigt har investerarna en historiskt betydande undervikt i stabila sektorer som allmännyttiga bolag och dagligvaror. Även kassorna är på låga nivåer. Nettokassan steg från 4,0 procent till 4,1 procent under månaden. Det var den andra ökningen av kassan sedan juli 2020.

Andelen investerare som tror att aktiemarknaden befinner sig i en bubbla minskade under månaden. Men en majoritet på 66 procent tror att den amerikanska aktiemarknaden är i en sen fas av en uppåtgående börs, så kallad ”Bull market”. Däremot tror hela 76 procent av de tillfrågade att Bitcoin är en bubbla på dagens prisnivåer.

Inflationsförväntningarna har fortsatt att stiga under månaden och har nått en ny rekordnivå. I takt med ökade inflationsförväntningar har även tillväxtförväntningarna stigit betydligt.

Den långa amerikanska 10-åriga räntan som stigit i spåren på höjda inflationsförväntningar kan skapa problem för börsuppgången när den når 2,10 procentsnivån. Det anses vara en kritisk nivå som kan utlösa en börsnedgång på 10 procent.

Men det krävs en ytterligare uppgång till minst 2,30 procent för de långa räntorna för att det ska utgöra ett attraktivt val till aktier. Samtidigt höjs allt flera röster för att även de korta räntorna kommer att stiga det närmaste året.

Investerarna har den senaste månaden ändrat inställning till de amerikanska börserna. De tror nu på högre avkastning för det breda amerikanska indexet S&P 500 än för tillväxtmarknadsaktier för resterande delen av 2021. Tidigare var just tillväxtmarknadsaktier det populäraste valet för 2021.

Att aktieintresset är fortsatt högt är oomtvistat. Övervikten för aktier är fortfarande på en historiskt mycket hög nivå och precis under rekordnivån. Samtidigt uppger ett rekordstort antal investerare att de tar en klart högre risk än normalt.

Intresset och allokeringen till obligationer fortsätter att minska. Nu har investerarna undervikt i obligationer och det har nu nått den lägsta nivån sedan februari 2018.

Bland de stora valutorna anses euron vara fortsatt undervärderad och den amerikanska dollarn övervärderad. Men andelen investerare som tycker den amerikanska dollarn är övervärderad har nått den lägsta nivån sedan augusti 2018.

På risksidan har det hänt en del. Hotet mot börsuppgången numera en oro för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Fed började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor.

Förseningar i utrullningen av coronavaccin sjunker allt längre ner som en riskfaktor och har nått fjärdeplatsen. Inflationsoron som satt sig hos investerarkollektivet intar andra platsen. På tredje plats är ett högre skattetryck en oro.

Trots att allokeringen till cykliska aktier nått nya toppnivåer fortsätter teknikaktier att vara den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

På andra plats hittar vi Bitcoin som efter fjolårets otroliga kursuppgång fortsatt stiga i pris den senaste månaden. Värt att notera är att fjolårets väldigt populära investeringsstrategi att investera i ESG-bolag nu anses vara en risk och fortsätter att inta tredjeplatsen.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -