På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Historiskt skakig börsmånad i sikte

Börs Ny månad, nya möjligheter. Just mars är dock en månad som har visat sig innebära mer trubbel än möjligheter på börsen de senaste åren och det är ett globalt fenomen.

På en effektiv marknad borde tydliga säsongsmönster inte bli långvariga eftersom placerare som upptäcker dessa återkommande trender kommer att utnyttja insikten till att agera tidigare och på så sätt eliminera chansen för att mönstret upprepas år efter år. Trots det har det blivit ett begrepp att ”aktier är en vintersport” och det är inte utan anledning – vintermånaderna har historiskt sett ofta varit en stark period på börsen.

En del av förklaringen hänger troligen ihop med vår psykologiska fixering vid kalenderåren. När vi närmar oss slutet av ett kalenderår är det lätt att blunda för nuvarande svagheter hos börsbolagen och istället titta på nästa års bolagsvinster, som ofta bedöms bli högre av analytikerna och vips så ser bolagens värderingar mer attraktiva ut. Väl i början av det nya året infinner sig känslan av att börja om från noll och att ta vara på alla spännande möjligheter på börsen vilket inte sällan eldar på optimismen.

Sedan kommer mars och då börjar allt fler investerare undra om inte uppgången gått lite väl fort – så ser åtminstone trenden ut när man läser av investerarhumöret i de senaste årens säsongsmönster i Stockholm och på andra stora börser runt om i världen.

Vi har sammanställt utvecklingen de senaste fem respektive tio åren och nästan utan undantag är mars en månad där kurserna i snitt har gått ned och där oproportionerligt många år har slutat på minus.

Stockholm sticker dessutom ut negativt. Fyra av de senaste fem åren har mars inneburit kursnedgångar för storbolagsindexet OMXS30 och på tio års sikt är det sju år som är röda. I snitt handlar det om en nedgång på 3 procent respektive 1,8 procent. Det gör mars till årets klart sämsta börsmånad i båda tidsperspektiven.

En viktig förklaring till de rekordsvaga siffrorna är förstås urblåsningen i fjol när pandemin satte skräck i aktiemarknaderna. Mars slutade på minus 13 procent för det globala börsindexet MSCI World och minus 11 procent i Stockholm i fjol. Men även när man exkluderar 2020 så kvarstår mars som en av kalenderårets svagaste månader.

Den goda nyheten är att de senaste åren har en svag marsmånad oftast följts av en stark utveckling i april. Någon tydlig koppling mellan en svag utveckling i mars och en svag utveckling för hela året hittar vi inte heller.

Är man en långsiktig placerare med en optimistisk grundsyn på börsen blir eventuella kursfall den kommande månaden därför mer att betrakta som brus, eller som ett köptillfälle om resten av marknaden skulle drabbas av omotiverad säsongspanik.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -