På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Mildrad börsnedgång, Getinge vinnare

Börsen Stockholmsbörsen sjönk under torsdagens inledande handel, liksom de ledande börserna i Europa, i kölvattnet av onsdagens nedgång i USA.

Tendensen var på torsdagen negativ på Stockholmsbörsen, som i likhet med de ledande börserna i Europa sjönk efter onsdagskvällens indextapp på Wall Street. Nedgången i Stockholm mattades dock efterhand.

NCC sjönk efter sin rapport medan Getinge var en rapportvinnare. Nokia och Ericsson var livligt handlade efter överraskande kursrusningar i USA-handeln.

Omkring klockan 13.15 hade OMXS30 gått ned 0,5 procent till 1.967 och aktier för 15,7 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. På de ledande Europabörserna var DAX i Frankfurt ned 0,4 procent, FTSE 100 i London sjönk 0,7 procent och Parisbörsens CAC40 var ned 0,1 procent.

I OMXS30 backade industribolagen Alfa Laval med 2,4 procent, Sandvik med 1,5 procent och SKF 1,3 procent. H&M var också en relativt stor förlorare, ned 2,3 procent, liksom storbankerna som med undantag för Handelsbanken sjönk mer än index.

Kraftigt omsatta var Ericsson och Nokia, efter att Nokias amerikanska depåbevis rusat 38 procent i livlig handel under onsdagen och handeln stoppats flera gånger. På onsdagskvällen uppgav Nokia att det inte känner till något som skulle vara orsaken till rörelsen. Dramatiken dämpades något på torsdagen då Nokia var upp 8 procent medan Ericsson steg 3,6 procent.

NCC handlades ned 3,5 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet som var 30 procent lägre än analytikernas snittestimat, enligt Infront.

Kredithanteringsbolaget Intrum tappade 1,5 procent efter rapport. Justerat rörelseresultat var bättre än väntat men engångsposter tyngde det rapporterade resultatet för fjärde kvartalet.

Getinge lyfte däremot 7 procent efter att medicinteknikbolagets rapport bjudit på en bättre orderingång än väntat. Bolaget spådde också att marknadens efterfrågan stärks successivt under 2021.

Lundin Energys kvartalsrapport visade bättre omsättning och ebitda-resultat än väntat och bolaget höjde sin produktionsprognos. Aktien steg måttliga 0,4 procent.

AAK visade upp ett rörelseresultat och omsättning som var högre än väntat och leveransvolymen i fjärde kvartalet var 2 procent högre än analytikerna räknat med. Aktien belönades med en uppgång på 3,8 procent.

Strålterapibolaget C-rad stärktes 17 procent. Omsättningen såväl som resultatet och orderingången förbättrades under fjärde kvartalet.

Konfektyr- och snacksbolaget Cloetta sjönk däremot, med 3,4 procent, efter sin kvartalsrapport. För Cloettas del var det underliggande rörelseresultatet 10 procent under förväntan, sedan försäljningsåterhämtningen från det tredje kvartalet vänt och övergått i en ny avmattning under fjärde kvartalet.

Specialistläkemedelsbolaget Orexo redovisade en försäljning av Zubsolv, vid behandling av opioidberoende, som minskade till 143 miljoner kronor i det fjärde kvartalet att jämföra med 191 miljoner kronor motsvarande period året före. Bolaget ser en minskad nedgång i efterfrågan, men konstaterar en fortsatt påverkan från covid-19. Aktien backade 5,7 procent.

Trapphissbolaget Handicare rusade 20 procent till 49:30 kronor, efter att kanadensiska Savarias dotterbolag i Sverige lagt ett kontantbud om 50 kronor per aktie. Styrelsen har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet.

Flera så kallade ESG-aktier, bolag med hållbarhetsfokus, backade på torsdagen och bedömare som Joakim Bornold på Söderberg & Partners och Frida Bratt på Nordnet talade om tidigare spekulationsdrivna uppgångar som snabbt kan vändas. Powercell tappade 7,5 procent, Azelio 4,3 procent och Soltech 3,5 procent.

Bioinvent har presenterat positiva interimsresultat för läkemedelskandidaten BI-1206. Aktien stärktes 6,5 procent.

Fingerprint Cards steg 5,4 procent. Whale Rock Capital har minskat sin blankningsposition i biometribolaget till 3,48 procent av utestående aktier från tidigare 3,87 procent.

OMXS30 torsdagen den 28 januari

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -