På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BofA: Investerarna är optimistiska

Fondkommentar Det är en hög investeringsvilja som drivs på av president Biden tillträde och utrullning av coronavaccinering. Risktagandet har stigit samtidigt som kassan minskat till den lägsta nivån sedan 2013.

Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 8 till 14 januari.

Synen på förbättrade vinstförväntningar för de globala företagen de kommande tolv månaderna är den högsta sedan februari 2002.

Samtidigt säger 73 procent av investerarna att de har en positiv syn på den globala ekonomin, vilket är den högsta siffran på över tio år. Man tror att ekonomin är i en tidig fas i den ekonomiska cykeln.

Den starka tillväxten som ses komma driver även på inflationsförväntningarna som är de högsta på ett år. Högre inflation spås skapa en brantare avkastningskurva för obligationer.

Den ökade optimismen ser man tydligast hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte att sjunka från 4,0 procent till 3,9 procent. Under januari månads börsrally i fjol var kassan på 4,2 procent.

Samtidigt är fördelningen till globala aktier den högsta på två år. Rekordmånga investerare säger att de tar högre risk än normalt. Allokeringen till obligationer har nått den största undervikten sedan mars 2018.

Den ökade riskviljan har skapat stor efterfrågan på tillväxtmarknadsaktier, småbolagsaktier, cykliska bolag, värdebolag och banker. Samtidigt har investerarna minskat kassan, sålt ut obligationer, och minskat exponeringen mot teknikaktier till den lägsta nivån sedan december 2018. Den ligger nu under sitt historiska snitt.

Allokeringen till tillväxtmarknadsaktier har nu nått den högsta nivån någonsin, och det spås bli årets bästa aktieklass.

Ytterligare en faktor som talar för optimismen kring aktier och det ökade risktagandet är tron på mer riskfyllda småbolagsaktier. Förväntningarna är rekordhöga på att småbolagsaktier kommer ha en högre avkastning än stora bolag det kommande året.

Aptiten för värdeaktier inom energisektorn, råvaror och banker har ökat betydligt. Investerarna har nu den högsta övervikten till banker sedan augusti 2018. Råvarusektorn är allt mer populär och nått den högsta nivån på över 20 år. Energibolagen har fått den första övervikten hos investerarna sedan maj 2019. Mest underviktade sektorer är defensiva aktier inom dagligvaror och allmännyttiga bolag.

Förväntningarna på en handlingsplan för USA:s nya president är tydliga. Den amerikanska hälsovården (corona) och infrastrukturen spå vara de första frågorna som president Biden tar tag i.

USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Under månaden minskade övervikten men är fortfarande över det historiska snittet. Investerarna har haft en tydlig övervikt i amerikanska aktier sedan mars 2019.

Investerarnas intresse för eurozonsaktier fortsatte att stärkas under månaden till den högsta nivån på över två år. Investerarna fortsatte att minska i brittiska aktier som är den minst attraktiva regionen för aktieinvesteringar.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är problem och förseningar i utrullningen av coronavaccin. På andra plats är investerarna oroliga för panik på obligationsmarknaden likt 2013 när Federal Reserve började avsluta de kvantitativa lättnaderna, vilket resulterade i kraftigt stigande marknadsräntor.

I takt med en lägre allokering till teknikaktier har de fallit ner till andra platsen som den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja.

Som ny etta hittar vi Bitcoin efter fjolårets otroliga kursuppgång. Värt att notera är att den amerikanska dollarn inte anses vara så övervärderad som tidigare och att korta amerikanska dollar anses nu mera vara nummer tre på listan.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -