På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktierna som följer Tesla till S&P 500

Marknadskommentar Att finnas i S&P 500 index öppnar många dörrar till den enorma amerikanska kapitalmarknaden. Tesla blev det senaste bolaget att ta del i det prestigefyllda indexet. Men det finns flera aktier som står på tur.

Tesla var det enda bolaget som blev nytt i indexet, när aktien inkluderades förra fredagen efter de amerikanska börsernas stängning. Det Denverbaserade fastighetsbolaget Apartment Investment Management fick lämna indexet. Det som är mest anmärkningsvärt är att Tesla tar plats som ett av de absolut största bolagen mätt i marknadsvärde.

Med tanke på att Tesla grundades så sent som 2003 och börsnoterades i juni 2010 för 17 dollar per aktie är bedriften slående.

Tesla har nu ett marknadsvärde på hela 658 miljarder dollar, vilket gör bolaget till det sjätte största i S&P 500 indexet. Tesla placerar sig mellan socialmediajätten Facebook och investeraren Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway med ett marknadsvärde på 526 miljarder dollar.

Tesla-aktien har en 677-procentig uppgång sedan årsskiftet och för ett år sedan var bolagets aktie endast värt 75 miljarder dollar. Under resan mot 658 miljarder dollar i marknadsvärde gjorde bolagen en aktiesplit i slutet på augusti, och har under året emitterat runt 35 miljoner nya aktier.

Det finns ett antal bolag som vill in i det prestigefyllda S&P 500 indexet. Det bolag man närmast tänker på är videokommunikationsbolag Zoom Video Communications.

Videokommunikation har blivit den nya standarden för möten och kommunikation. Zoom är en tydlig coronavinnare och har en kursuppgång på 500 procent i år, vilket ger bolaget ett marknadsvärde på drygt 80 miljarder dollar. Det är ett högt börsvärde, aktien är likvid, det helt klart tillräckligt för att komma med bland de 500 största och mest omsatta amerikanska börsnoterade bolagen.

Och inte minst så är bolaget lönsamt och visar nettovinst. Något som Zoom har gjort under de senaste sex kvartalen. Det var käpphästen för Tesla som tidigare hade låg lönsamhet och ingen nettovinst, vilket gjorde att den inte kom med i S&P 500 indexet tidigare.

Den digitala betalningsspecialisten Square har gynnats av pandemin, när en stor del av handeln nu är via e-handel. Square har en stark marknadsposition inom olika typer av digitala betalningslösningar och erbjuder betalningstjänster till företag av alla storlekar. Det innovativa bolaget har under hösten även lanserat betalningslösningar med kryptovalutor.

Squares aktie har stigit med 273 procent i år och bolaget har nu ett marknadsvärde på 87 miljarder dollar.

Bolaget har varit lönsamt under 2019 men i första kvartalet 2020 kom en stor förlust, följt av en mindre förlust under andra kvartalet. Återigen var det svarta och lönsamma siffror för det tredje kvartalet. Bolaget behöver ett antal stabila, lönsamma och vinstgivande kvartal för att bli ett bolag att räkna med i S&P 500 index.

Ett annat hett bolag som gynnats av hållbarhetstrenden och förnybar energi är energilösningsbolaget Enphase Energy. Bolaget gör bland annat intelligenta växelriktare och likströmsoptimerare, något som varit i ropet i år och investerarna har gillat.

Aktien hör till de stora vinnarna i år med en 554-procentig uppgång. Bolagets marknadsvärde är lite drygt 20 miljarder dollar.

Enphase Energy har precis som Square varit lönsam under 2019, men förlorade pengar under första kvartalet 2020. Men levererar nu nettovinst igen och behöver fortsätta med det för att komma med i S&P 500 index.

Likt Dow Jones index har S&P 500 index en indexkommitté som har som uppdrag att sätta samman ett index som speglar det amerikanska näringslivet. I takt med att vi har mer videokonferenser, handlar allt mer på nätet och hållbarenergi är en av lösningarna för att nå Parisavtalet kommer vi sannolikt att få se nya bolag som Zoom, Square och Enphase Energy i S&P 500 indexet inom en snar framtid.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -