På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Investerarnas optimism växer

Fondkommentar De globala investerarnas aktieoptimism är den högsta på flera år. Optimismen skapar stor efterfrågan på högriskaktier och råvaror. Det visar den senaste investerarenkäten.

Investerarnas positiva sentiment har nått den högsta nivån sedan januari 2018. Samtidigt är risktagandet på en nivå som vi senast såg i februari 2011. Det visar Bank of America Securities senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 4 till 10 december.

Allt fler investerare tror att vi är i början på en ny ekonomisk tillväxtcykel – en stor kontrast mot i januari då allt fler trodde att en recession stod för dörren. Investerarnas förväntningar på en starkare global tillväxt och bolagens vinsttillväxt har stärkts betydligt den senaste månaden. Förväntningarna på vinsttillväxten är den högsta någonsin, tidigare toppnoteringen var i mars 2010. Tron på den globala tillväxten har nu nått en nivå vi senaste såg mars 2002. Man tror även på en betydligt högre lönsamhet för bolagen på sikt.

Den betydligt ökade optimismen ser man tydligast hos investerarnas kassor. Nettokassan fortsatte att sjunka och är nu på historiskt låga 4,0 procent. Kassan närmar sig säljläge. Historisk har det varit säljsignal när nettokassan sjunker under 4,0 procent. I genomsnitt har S&P 500 index backat 3,2 procent efter en säljsignal.

Allokeringen till globala aktier fortsatte att stiga under månaden. Samtidigt sjönk allokeringen till obligationer till den lägsta sedan mars 2018.

USA:s aktiemarknad anses fortfarande vara den mest överviktade regionen. Men under månaden minskade övervikten något. Intresset fortsatte att öka för aktier i eurozonen. Men ökning var det för tillväxtmarknadsaktier. De har nu nått den högsta övervikten sedan november 2010. Samtidigt är det den absolut hetaste regionen att investera i inför 2021.

Storbritannien är den mest underviktade regionen men intresset ökade under månaden. Det var den största enskilda månadsökningen sedan oktober 2015.

Sektorrotationen från tillväxtaktier som var tydliga coronavinnare till coronaförlorare har fortsatt under månaden. Aptiten på värdeaktier främst inom energi och råvarusektorn och banker har ökat betydligt. Det stämmer väl med investerarnas syn att vi är i början på en ny ekonomisk tillväxtcykel. Många cykliska värdeaktier anses vara de största vinnarna när ekonomierna öppnar upp efter corona. Man föredrar även mindre bolag före storbolag och tror att de kommer att leverera en högre avkastning det närmaste året.

Trots senaste månadens ökande intresse för värdeaktier har investerarna fortfarande en betydande undervikt i banker och energisektorn. Råvarusektorn har nu den minsta undervikten sedan april 2011. Mest underviktade sektorer är fortfarande energi och allmännyttiga bolag.

Teknikaktier och hälsovårdsaktier har fortsatt den största övervikten trots en minskning under månaden för hälsovårdsaktierna.

De största riskerna och hoten mot fortsatt börsuppgång är den andra vågen av corona. På andra plats har inflationsoron åter kommit tillbaka efter en tids frånvaro.

Att vara investerad i amerikanska tillväxt- och teknikaktier är som vanligt ohotad som den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade”, vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja. Men synen har minskat från septembers höga siffra nära 80 procent till 52 procent.

Ny tvåa är att var kort den amerikanska dollar. Men samtidigt tror en majoritet att dollarn är övervärderad och kommer att fortsätta sin utförslöpa under 2021. Efter årets rekordstarka uppgång för Bitcoin har den seglat upp på tredjeplatsen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -