På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Från coronaförlorare till vaccinvinnare

Marknadskommentar Måndagen den 9 november kablade Pfizer ut resultaten från fas 3-studien för deras coronavaccin. Det fick världens börser att rusa och inleda en sällan skådad sektorrotation där förlorare blev vinnare.

Det har varit en rusning till sektorer och bolag som var tydliga coronaförlorare. De hårdast drabbade sektorerna hittar vi inom reseindustrin, energisektorn och banker. De sektorerna väntas med ett vaccin och öppnade ekonomier ta igen förlorad mark.

Jag har valt att se på börshandlade fonder -  ETF:er. Det är lätthandlade produkter som oftast följer ett aktieindex och ger en bra och tydlig indikation på ett förändrat kapitalflöde. Fokus är på de tio huvudsektorindexen, och urvalet Globalt, USA och småbolag i USA.

Den senaste månaden har de globala investerarna köpt utbombade energiaktier, en sektor som är årets svagaste. Efterfrågan på bränsle har varit svag när det globala resandet går på sparlåga, den globala handeln har bromsat in dramatiskt och resandet till och från jobbet är begränsat när de flesta länder prioriterar att människor ska jobba hemifrån i den utsträckning det går.

Investerarna har handlat upp oljepriset betydligt den senaste månaden. Brentoljepriset har en uppgång på 24 procent mätt i amerikanska dollar. Från en bottennotering runt 36 dollar per fat i början på november håller priset på att gå igenom den psykologiskt viktiga nivån 50 dollar fatet.

Uppgången i oljepriset har fått energiaktier att bli den absolut bäst presterande sektorn den senaste månaden. Och bäst har det varit för små amerikanska energibolag som har stigit med närmare 46 procent mätt i amerikanska dollar. Globalt sektorindex har en uppgång på knappt 36 procent, vilket är lite svagare än stora amerikanska energisektor.

Trots månadens enorma uppångar för energisektorn lyser avkastningen sedan årsskiftet fortfarande rött. Klart sämst utveckling i år av sektorerna är just den senaste månadens vinnare amerikanska småbolagsenergiaktier.

Mindre amerikanska råvarubolag är också en tydlig vinnare på närmare 27 procents uppgång. Den stora skillnaden mot energisektorn är att råvarusektorn har en hög avkastning sedan årsskiftet. Den ligger på en fjärdeplats mätt efter avkastning efter de tydliga coronavinnarna: teknologisektorn och konsumentsektorn där vi hittar många e-handlare och inte minst Amazon.

De sektorer som inte hängt med i energiaktiernas tempo den senaste månaden är defensiva allmännyttiga bolag. En sektor som oftast är ganska icke-cyklisk till sin karaktär och har sina kunder oavsett konjunktur. Här har investerarna valt att lämna sektorn för vaccinvinnare.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -