På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i juni - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret har varit ett av de starkaste avkastningsmässigt. Placeras utvalda fonder har klarat halvåret ganska bra visar månadens utvärdering.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför juni 2020.

SIXRX senaste 12 månader

Det senaste halvåret hör Stockholmsbörsen till de absolut bästa börserna med en uppgång på hela 23 procent. Det är mer än dubbelt upp mot en bred globalindexfond som har stigit drygt 10 procent mätt i svenska kronor.

Den positiva vinden med ständig överavkastning har definitivt vänt för amerikanska indexfonder som inte orkat upp till avkastningen för en globalindexfond. En bred Europafond har skuggat den amerikanska indexfonden med snarlik avkastning.

Tillväxtmarknaderna har gynnats av en ökad riskvilja och klarat sig bättre än de globala och de nordamerikanska börserna. Den brasilianska Sao Paolo-börsen har varit en av halvårets riktiga kursraketer med en nästan 30-procentig uppgång.

Den svenska kronan har fortsatt sin starka resa. Den hör till det absoluta toppskiktet av valutor med en uppgång på över 14 procent, mot den amerikanska dollar. Det minskar givetvis avkastningen för utländska dollartillgångar under halvåret. Samtidigt gör den Stockholmsbörsen till en riktig superinvestering för en dollarinvesterare. Då de kan räkna hem både aktieuppgången och kronuppgången i avkastningen.

Placeras fondval har klarat sig ganska bra men inte lika bra som tidigare. Fem av fonderna har underpresterat och haft en svagare avkastning än sin fondkategori. Det har vi sett tidigare när det blir tydliga sentimentsförändringar från tillväxtbolag till cykliska och mer värdebolagsliknande investeringar. Majoriteten av mina fondval tenderar att investera i strukturella trender med tydlig tillväxt.

Inför juni passade jag på att jag gör ett fondval som är mer av bottenfiskekaraktär och tog in en Latinamerikafond och valde att ta hem vinsten i MS INVF Asia Opportunities. Samtidigt som de kinesiska börserna är vinnare i år så har de latinamerikanska börserna haft det betydligt kämpigare med stora nedgångar. De hör till årets absoluta förlorare och mest sålda börserna, det var min motivering.

Jag rekommenderade  Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK. Nordea har lagt ut förvaltningen av fonden Nordea 1 Latin American Equity Fund BP SEK till en extern förvaltare. Den sköts av den brasilianska kapitalförvaltaren Itaú Asset Management som är specialist på Latinamerikainvesteringar.

Fonden är aktivt förvaltad sedan december 2010 av Scott Piper. Han har närmare 20 års erfarenhet av Latinamerika-investeringar och har sin bas i New York. Till sin hjälp har han ett team på tio lokala analytiker. De är stationerade i Sao Paulo och i Chiles huvudstad Santiago de Chile. Egen aktieanalys är en viktig pusselbit i investeringsprocessen. Fonden har stigit närmare 17 procent och klått sitt kategorisnitt.

Tre fonder sticker ut med avkastning norr om 20 procent vilket är bra.

Bäst är nästan i vanlig ordning MS INVF Global Opportunities som investerar i stora tillväxtbolag på globalbasis. Fonden har utklassat sitt jämförelseindex.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har stigit hela 23 procent. Och det är betydligt bättre än kategorisnittet branschfonder fastigheter som bara stigit med knappt 4 procent under halvåret.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus imponerar stort och har stigit dubbelt upp mot sitt kategorisnitt under perioden. Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, som har ett tydligare tillväxtbolagsfokus har haft det för ovanlighetens skull tuffare under halvåret.

Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval har inte lyckats hänga med i Stockholmsbörsen uppgång det senaste halvåret. Fonden har lägre risknivå än kategorisnittet vilket inte betalat sig under det mer riskvilliga halvåret.

Vårt val av hälsovårdsfond har också en defensiv och lägre risk än kategorisnittet karaktär. Handelsbanken Hälsovård Tema placerar som många av bankens aktivt förvaltade fonder efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsat område som förväntas ha högre avkastning än jämförelseindex över en längre period. De två viktigaste teman för fonden är digitalisering av hälsovårdssektorn och medicinska framsteg. Fonden har stigit marginellt under perioden och avkastat under sitt kategorisnitt.

Absolut tuffast har det varit för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv är som namnet antyder en aktivt förvaltat blandfond som investerar i flera tillgångsslag. Något som gör att den sticker ut i fondkategorin Blandfonder – SEK, flexibel. Det är en fondkategori där runt 50 procent är investerat i aktier och den andra hälften i räntepapper.

Fonden har avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Det risktagande klimatet under halvåret har verkligen missgynnat fonden. Under mars var fonden avkastning positiv. Fonden har backat under halvåret, betydligt mer än sitt kategorisnitt.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna, Swedbank Robur Östeuropafond, har haft det tufft under hela 2020. Fonden har backat knappt en procent vilket är lite bättre än kategorisnittet av liknande fonder.

Fidelity European Dynamic Growth som är listans Europafondsval har gått sämre än kategorisnittet av Europafonder med tillväxtbolagsfokus. Fondens största innehav var den tyska teknikgiganten SAP som lämnade en svag kvartalsrapport i kombination med en ännu svagare prognos. Aktien backade kraftigt till den överraskande sura nyhetskombinationen.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har stigit betydligt mer än kategorisnittet. Återhämtningen sedan bottennoteringen då fonden var back närmare 7,5 procent imponerar stort.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -