På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stor efterfrågan på Kina-obligationer

Fondkommentar Det är inte bara kinesiska aktier som varit hett efterfrågade hos investerarkollektivet i år, utan även kinesiska statsobligationer. Det finns flera viktiga faktorer som talar för den ökade efterfrågan.

Delvis beror de ökade intresset på att kinesiska statsobligationer i lokalvalutan CNY numer ingår i de stora och väletablerade globala obligationsindexen.

Kinesiska obligationer började i april 2019 en tjugo månader lång inkluderingsresa som nu nått sitt slut. Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, ett av de största och viktigaste obligationsindexen i världen, har inkluderat över 360 obligationer utgivna av den kinesiska staten och tre stora kinesiska banker.

Idag är kinesiska obligationer på en fjärdeplats i indexet på runt 6 procent, efter lånebjässarna USA, Europa och Japan.

Andra betydande obligationsindexberäknare har också hoppat på tåget att inkludera kinesiska obligationer. I JP Morgan Government Bond Index – Emerging Markets, som är ett dominerande tillväxtmarknadsobligationsindex, spås kinesiska obligationer väga upp till 10 procent.

Den tekniska inkluderingen av kinesiska obligationer är en process som skapat enorma kapitalflöden på den globala finansmarknaden. Det tvingar mer eller mindre fondförvaltare att fördela kapital till Kina-obligationer.

Enligt världens största kapitalförvaltare Blackrock har kinesiska obligationer varit en av de populäraste och mest efterfrågade investeringarna i år när det gäller passivt förvaltade börshandlade fonder.

Kinesiska statsobligationer erbjuder en relativt hög avkastning i en värld där ungefär en tredjedel av de emitterade skulderna över hela världen har en negativ avkastning. Man kan konstatera att Kina är en ljuspunkt. Kinesiska statsobligationer har hög rating (A+) och den kinesiska 10-åringen har en ränta på runt 3,3 procent. Samtidigt som en amerikansk 10-åring ger 0,9 procent och svensk motsvarighet plus minus noll i avkastning.

Något som är minst lika viktigt är att kinesiska obligationer har en enormt stor investeringskapacitet. Som fjärde största i Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index skapar det en betydande storlek.

Kinesiska obligationer har historiskt haft en låg samvariation med övriga länders obligationer. Det gör att de tillför intressanta egenskaper från ett portföljriskhanteringsperspektiv. Med kinesiska obligationer går det att minska portföljens totala risk.

Attraktiv inflationsjusterad avkastning är ett av obligationsinvesterarnas främsta mål. Den rapporterade kinesiska inflationen under det senaste året har varit mycket mer volatil än både den svenska och inte minst USA:s inflation.

Överväger du att investera kinesiska obligationer i lokal valuta bör du också tänka på riskerna från valutakursförändringar och inhemsk kinesisk inflation.

Det är intressant att notera att den historiska volatiliteten i växelkursen mellan USD/CNY har generellt sett varit mycket lägre än volatiliteten i andra större valutor jämfört med den amerikanska dollarn.

I år har den svenska kronan stärkts med drygt 3 procent mot den kinesiska renminbin, vilket är betydligt mindre än mot den amerikanska dollarn där kronan har stärkts med närmare 10 procent.

SEK/CNY

Låga avkastningar på statsobligationer på utvecklade marknader driver investerare att överväga nya obligationsmarknader. Med sin relativt höga avkastning och potential för diversifiering av portföljer genererar den kinesiska statsobligationsmarknaden i lokal valuta ett ökat intresse från globala investerare.

Frågan är om inte den största anstormningen av nytt kapital nu är över i och med att de kinesiska obligationerna nu nått sin 20 månader långa väg in i Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index. Och som investerare bör du känna till riskerna i form av inflation och valutakursförändringar, vilket kan ta bort mycket av den framtida avkastningen.

Det finns börshandlade fonder som har stor enskild exponering mot kinesiska obligationer och de som har en mindre del som investerar efter globalt obligationsindex.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -