På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Rapportfloden: Blandade resultat

Börs Lohilo Foods, Midsummer och Oxe Marine har publicerat sina kvartalssiffror.

Functional Foods-företaget Lohilo Foods, som noterades på First North i oktober, redovisar ett resultat före skatt för det tredje kvartalet 2020 på 0,5 miljoner kronor, jämfört med -1,6 miljoner motsvarande period i fjol.

Omsättningen uppgick till 67,7 miljoner kronor (37,6).

Bolagets bruttomarginal för perioden uppgick till 38 procent (52) och minskning förklaras främst av att andelen distribuerade varumärken ökat kraftigt, enligt delårsrapporten.

Kvartalets resultat före avskrivningar och räntekostnader (ebitda) blev 2,2 miljoner kronor (-0,2).

Nettoomsättningen för egenägda varumärken främst Lohilo, Alvestaglass och Järnaglass ökade i perioden med 19 procent till 34 miljoner kronor och utgjorde därmed cirka 50 procent (76%) av den totala försäljningen.

"Vi är inne i en stark tillväxtfas och den håller i sig även i tredje kvartalet vilket visar vår styrka att driva tillväxt. Covid-19-krisen lättade lite under perioden, vilket förbättrat vår möjlighet att utveckla exporten igen /…/ Nu när andra vågen av Covid- 19 nedstängningar drar över Europa vill jag poängtera att en osäkerhet finns även för oss gällande export kommande månader, men långsiktigt ser vi fortfarande en stor potential för LOHILO utanför Sverige", skriver vd Richard Hertvig i rapporten.

Midsummer, som tillverkar solpaneler, hade en nettoomsättning på 3,5 miljoner kronor under tredje kvartalet 2020 (22,2). Ebitda-resultatet blev -24,0 miljoner kronor (-10,8) och rörelseresultatet uppgick till -32,8 miljoner kronor (-18,1).

På grund av att den svenska kronan ytterligare stärktes mot den amerikanska dollarn under det tredje kvartalet gjorde bolaget en valutaförlust på avtalstillgångarna på -5,9 miljoner kronor.

Inga nya maskinförsäljningar skedde under det tredje kvartalet.

"Detta faktum, tillsammans med att vi bygger på färre maskiner som vi får successivt vinstavräkna, innebar ett kraftigt försämrat resultat för perioden. Coronapandemin gör att det är omöjligt att resa i de länder och regioner där bolaget historiskt sett har sålt DUO-maskiner", skriver bolaget.

Midsummers resultat efter skatt uppgick till -37,1 miljoner kronor (-25,2) motsvarande -1:29 kronor per aktie (-0:82).

Oxe Marine, som erbjuder dieselutombordare, hade en nettoomsättning på 3,4 miljoner kronor under det tredje kvartalet (23,3). Bolaget hade ingen produktion under perioden. Rörelseresultatet uppgick till -25,1 miljoner kronor (-18,7).

Orderboken växte med 77 procent till 101 miljoner kronor vid utgången av tredje kvartalet, jämfört med 57 miljoner vid slutet av andra kvartalet.

Kassaflödet från rörelseaktiviteter uppgick till -14,5 miljoner kronor (-21,2). Kassaflödet från finanseringsaktiviteter var 0 miljoner kronor (29,2).

Oxe Marine har identifierat svagpresterande distributörer och områden som tagit stor skada från pandemin. För att mildra förlusterna har bolaget flyttat enheter på lager hos dessa distributörer/återförsäljare till distributörer/slutkunder i områden som går bättre.

"Detta är inte lika med nyförsäljning men det kommer att hjälpa oss att återhämta viss fakturering", skriver vd Myron Mahendra i delårsrapporten.

Under tredje kvartalet sjönk försäljning till 3,4 miljoner kronor jämfört med 23,3 miljoner motsvarande period i fjol.

Oxe har gjort reserveringar för kundförluster på cirka 2,7 miljoner kronor.

"Vi fortsätter med detta under fjärde kvartalet och bör därför kunna räkna med liknande eller lägre intäkter för fjärde kvartalet", skriver Myron Mahendra.

Oxe hade flaggat för en lägre försäljning till följd av det strategiska beslutet att stoppa produktionen av Oxe200-serien i Uddevalla och flytta den till USA.

"Våra delar har nu skickats från Sverige och vi räknar med att starta produktionen i januari 2021", skriver Myron Mahendra vilket är i linje med tidigare besked.

Vad gäller Oxe300-serien väntas serieproduktion starta under första kvartalet 2021.

Tidigare har bolaget uppgett att det inte kommer att nå sitt mål om en 50-procentig intäktstillväxt för 2020.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -