På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Stabil börs, Bilia faller tungt

Börsen Stockholmsbörsen låg på plus på tisdagsförmiddagen, liksom de ledande Europabörserna. En fortsatt optimism på vaccinfronten bidrog till en positiv stämning på finansmarknaderna.

Bilia rasade efter beskedet att Volvo Cars säger upp återförsäljaravtalet. H&M, som uppgraderats till köp av Goldman Sachs, gick åt andra hållet.

Runt klockan 12.40-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till 1.934. Aktier för 10,6 miljarder kronor hade då omsatts. De ledande Europaindexen hade stigit 1-1,4 procent.

Bilia rasade över 24 procent på nyheten att Volvo Cars sagt upp återförsäljaravtalen för Volvo i Sverige och Norge. Avtalen gäller för både bil- och serviceaffären. Vidare har SEB sänkt sin rekommendation för Bilia till behåll från köp efter nyheten.

H&M klättrade i stället 4,9 procent till 184:95 kronor efter att investmentbanken Goldman Sachs höjt sin rekommendation för klädaktien till köp från sälj. Riktkursen höjs till 210 från 165 kronor. Goldman pekar i analysen bland annat på att H&M hade försäljningstillväxt på den brittiska marknaden i oktober och enligt banken har bolaget full kontroll på rea-aktiviteterna under säsongen.

I övrigt bland storbolagen lyfte cykliskt. SKF steg 3,7 procent, Alfa Laval med 2,5 procent och Autoliv ökade 2,3 procent. På motsatta sedan syntes en del mer defensiva aktier. Getinge sjönk 3,5 procent och Swedish Match med 2,1 procent.

Utanför storbolagsindex var SAS en av vinnarna, liksom flera reserelaterade aktier på Europas aktiemarknader, bland annat efter att Storbritannien beslutat minska karantänskraven för människor som reser in i landet. SAS, vars aktie avancerade 17 procent, har också meddelat att det kommer att återuppta vissa rutter under julledigheten. Även aktier i hotellsektorn klättrade, som Scandic Hotels med drygt 12 procent och Pandox med över 5 procent.

Fastighetsbolaget SBB avser att lägga bud på norska branschkollegan Entra och betala motsvarande 165 norska kronor för varje aktie i Entra, varav av 115:50 norska kronor i kontanter och 49:50 norska kronor i nyemitterade B-stamaktier. Båda aktierna handelsstoppades inför beskedet, ett stopp som sedan hävdes. Vid 12.40-tiden var SBB ned 3,6 procent.

Oljepriserna fortsatte upp på tisdagen och bland börsens oljerelaterade aktier steg Lundin Energy med 3,5 procent och IPC med 2,4 procent.

Recipharm gick upp 2,6 procent. Kontraktstillverkaren har tecknat en avsiktsförklaring med amerikanska Moderna gällande formulering, aseptisk fyllning och packning av Modernas covid-19-vaccin mRNA-1273.

Forskningsbolaget Active Biotech sköt i höjden med drygt 21 procent efter att ha kommit med en uppdatering av sin kliniska strategi och sina projekt inför tisdagens kapitalmarknadsdag.

Balder backade 4,7 procent till 452:80. Fastighetsbolagets riktade emission, som aviserade efter börsstängning på måndagen, gjordes till kursen 453 kronor, en rabatt på 4,8 procent från måndagens slutkurs.

Midsummer, som tillverkar solpaneler, föll 19 procent efter att tredje kvartalets siffror tyngts av pandemin.

På tisdagen gjorde Stenhus Fastigheter debut på First North. Aktien backade till 9:70 kronor, jämfört med teckningskursen på 10 kronor.

Graf över OMXS30 tisdagen den 24 november:

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -