På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Bilia rasar efter uppsagt Volvo-avtal

Börs Bilhandlarföretaget Bilia rasade med runt 25 procent i börsöppningen efter beskedet igår kväll att Volvo Cars sagt upp återförsäljaravtalet. Uppsägningstiden är på två år.

Efter en stunds handel är Bilia-aktien ned strax över 20 procent.

Bilias omsättning avseende Volvobilar i Sverige och Norge uppgick till 6,4 miljarder kronor förra året och stod därmed för drygt 20 procent av den totala omsättningen.

Volvos uppsägning av avtalet med Bilia kom som en överraskning.

Det uppger bilåterförsäljarens vd Per Avander i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

"Lite förvånande är det, vi har inte haft någon dialog tidigare. Det enda jag har fått är att de säger att de vill ha mindre partners, kanske är det så att man vill ha återförsäljare som har under 20 procent och vi har i dag 30 procent marknadsandel", säger Per Avander.

Tidigare i höst satte Volvo stopp för Bilias försök att köpa Upplands Motor genom att själva köpa den konkurrerande återförsäljaren. Att detta drag skulle vara en föraning om vad som komma skulle vill Per Avander inte spekulera om.

Volvo förvärvade återförsäljaren Bra Bil i samma veva i höstas.

"Detta som en del i att nå företagets ambition om att sälja 50 procent av sin globala volym online 2025", skrev Volvo Cars.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -