På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Marknaden för djurhälsovård: Stannar “Snobben” fortsatt i hundkojan?

ANNONS Känner du till någon hund nuförtiden som stannar ute i en hundkoja under stora delar av sitt liv? Istället är "Snobben" mer benägen att gäspa ut i en dubbelsäng. Detta återspeglar en trend som kan ge intressanta möjligheter för investerare.

Idag är husdjur inte längre tvingade till ett liv utomhus. De bor i lägenheter och hus och är ofta inte sena med att erövra sina ägares sängar. I egenskap av familjemedlem får de naturligtvis också den nödvändiga hälsovården. Bara i USA var husdjurhälsosektorn 2017 värd cirka 32 miljarder dollar, vilket motsvarar 46 procent av de totala utgifterna för husdjur.

Om husdjuret är friskt är deras ägare nöjda

Vi vet inte hur långt tillbaka i tiden människans band till sina husdjur sträcker sig, ända tillbaka till tämjandet av den första vargen? Sedan årtusenden har det funnits ett band mellan människor och deras husdjur som inte brutits.

Idag är det bandet starkare än någonsin.

Kom bara ihåg en av våra tecknade favoriter, Snobben, som debuterade i Peanuts-serien 1950. Den avslappnade karaktären tar ofta tid att vila i sin röda hundkoja, en sällsynt syn idag. På 1950-talet och fram tills ganska nyligen hölls husdjur uteslutande på bakgårdar. Det var inte förrän på 1980-talet som trenden med husdjur i hemmet tog fart.

Vem känner idag till hundar som lever utomhus i anslutning till en hundkoja? Idag har vi tagit steget ytterligare och det är mer troligt att Snobben har en dubbelsäng än att han sover i en hundkoja. Idag sover hälften av alla husdjur i sängen.

Ett starkare band mellan människa och djur innebär också att man är beredd att spendera mer pengar på djuret. Många hängivna husdjursägare ser sina hundar eller katter som fullvärdiga familjemedlemmar och har inget emot att säkerställa att hålla dem friska - detta kan resultera i alla typer av dyra veterinärlösningar, vård som lätt kan kosta tusentals kronor.

Växande hälsovård för djur

USA:s husdjursvårdssegment uppskattades 2017 till 32 miljarder dollar, vilket är 46 procent av det samlade utgifterna för husdjur.

Tillväxttakten är högre än för BNP i stort, och bakgrunden är en efterfrågeökning tillsammans med att sektorn utvecklats.

Teknik som förbättrar behandling husdjur

Samtidigt med den ökade efterfrågan på produkter och tjänster inom husdjursvård har det skett ett antal viktiga genombrott inom vetenskaplig innovation som syftar till att mötaefterfrågan. Teknikutveckling inom behandling av husdjur möjliggör en större tillgänglighet av husdjursbehandlingar - som exempelvis laserterapi, som används vid tandoperationer.

Djurvårdsleverantörer investerar rejält i FoU rörande ny teknik, som exempelvis kirurgisk 3D-utskrift - för att visualisera ett tillstånd före kirurgiska ingrepp.

Husdjursförsäkring en nyckel

Allianz Global Investors har genomfört olika egna undersökningar om husdjursförsäkringar. Det har skett genom Grassroots® Research 3, vår egen undersökande analysavdelning. Med de eskalerande medicinska kostnaderna och den förlängda livslängden på husdjur, väljer husdjursägare oftare till husdjursförsäkring för att lindra kostnadstrycket.

Konceptet är populärt på vissa marknader, men det har enorm tillväxtpotential då endast ett av fyra husdjur i USA är försäkrade. USA:s husdjursförsäkringssegment, värt drygt 1 miljard dollar 2017, förväntas växa till över 2 miljarder dollar 2022.

Sammanfattning

Trenden med att hålla husdjur i hemmet har orsakats av en snabb social förändring som inträffat på bara några decennier, en utveckling där husdjuren ses alltmer som familjemedlemmar. Följaktligen, det är mer troligt idag att Snobben ligger i en dubbelsäng  än i en hundkoja. Då husdjursindustrin växer bedömer vi att segmentet för djurhälsa förtjänar en speciell uppmärksamhet från investerare.

Bli inte förvånad över exempelvis tillkomsten av total höftbyteskirurgi för husdjur!

Läs mer och köp fonden här.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -