På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i april - så gick det

Utvärdering Det senaste halvåret är ett av de bästa halvåren på aktiemarknaden på länge. Placeras utvalda fonder har klarat halvåret bra.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför april 2020.

Sedan börserna nådde botten i slutet på mars har vändningen varit enormt stark. Och lite överraskande har Stockholmsbörsen varit en av de starkare börserna under halvåret. En bred svensk indexfond har stigit 24 procent. Betydligt mer än en bred europeisk indexfond som bara stigit drygt 11 procent.

En bred amerikansk indexfond har i svenska kronor stigit 19 procent.  Avkastningen för dollartillgångar har haft en klar motvind då den svenska kronan stärkts med över 10 procent det senaste halvåret.

Tillväxtmarknaderna har en stor spridning. Årets bästa börser är de kinesiska fastlandsbörserna och Taipeibörsen. En bred tillväxtmarknadsindexfond har stigit knappt 18 procent mätt i svenska kronor under halvåret. En globalindexfond hamnar mellan USA-börserna och en bred Europafond med en uppgång på drygt 16 procent.

Placeras fondval har klarat sig bra, tre av fonderna har haft en sämre avkastning i jämförelse med sina fondkategorier.

Jag genomförde ett fondbyte inför april, trots att det var ovanligt turbulent valde vi att öka risken i fondvalen. Vi tog bort Spiltan Räntefond Sverige från listan och tog in teknikfonden DNB Teknologi.

Tyvärr har fonden inte levt upp till våra högst ställda förväntningar. DNB Teknologi har avkastat drygt 18 procent, men inte nått upp till kategorisnittet av liknande fonder. Fondens två största bet är telekomgiganterna Vodafone Group på 7,5 procent och Deutsche Telekom 6,8 procent. Vodafone har backat drygt 10 procent samtidigt som Deutsche Telekom stigit 23 procent.

Högst avkastning har Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval. Fonden har lyckats avkasta drygt 37 procent det senaste halvåret. Det är en bra prestation och klår både kategorisnittet och Stockholmsbörsens breda index. Fondens största innehav är kyl- och klimatregleringsspecialisten Beijer Ref som avkastat 65 procent.

De två Morgan Stanley-fonderna fortsätter att avkasta betydligt bättre än sina kategorisnitt. Båda förvaltas framgångsrikt av Kristian Heugh. MS INVF Global Opportunities har gått starkast, till stor del beroende på den stora exponeringen mot stora amerikanska tillväxtbolag som e-handlaren Amazon och betalkortsbolaget Mastercard. Uppgången landar på hela 37 procent.

Placeras andra fondval på tillväxtmarknaderna Swedbank Robur Östeuropafond har haft en lite lugnare avkastning med knappt 6 procent. Den ryska oljejätten Lukoil är fondens största innehav och har en oförändrad kursutveckling under halvåret.

En av de fonder som lyckat avkasta betydligt bättre än sitt kategorisnitt av liknande fonder är PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar. SCA hör till fondens bästa bidragsgivare med en avkastning på 34 procent.

Fidelity European Dynamic Growth som är listans Europafondsval har avkastat 17 procent, vilket är betydligt bättre än en bred Europaindexfond men sämre än kategorisnittet av liknande fonder.

Placeras tre blandfondsval har olika avkastningsprofil. Den blandfond som avkastat sämst och inte klår sitt jämförelseindex är blandfonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Under den turbulenta börsmånaden mars var fonden avkastning positiv.

Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus har utvecklats riktigt bra det senaste halvåret. Och nästan avkastat dubbelt så mycket som kategorisnittet

Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select imponerar med 8 procent i avkastning. Den klår både kategorisnittet av likande fonder och Stockholmsbörsen trots att exponeringen mot aktier är runt hälften i fonden. Investmentbolaget Investor är fondens största innehav på drygt 7 procent. Aktien har haft ett starkt halvår med en uppgång på 35 procent och ny rekordnotering på 589 kr.

Lågriskfonden IKC Avkastningsfond med räntefokus har klått kategorisnittet och avkastat närmare 10 procent under halvåret.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

 

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -