På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

En aktie värd att lägga blicken på

Börs Antalet människor med ögonsjukdomar kommer att öka när allt fler blir äldre. Carl Zeiss Meditec är ledande på behandlingar och diagnoser inom oftalmologi. Är det köpläge i aktien?

Carl Zeiss Meditec är ett av världens ledande företag inom medicintekniska hjälpmedel för diagnos och behandling av synfel (oftalmologi) och mikrokirurgi och är en del av det tyska techindexet TecDax och indexet för medelstora bolag MDax.

Oftalmologi står för ungefär tre fjärdedelar av omsättningen och mikrokirurgi står för den resterande delen.

Inom oftalmologi räknas Carl Zeiss Meditec som tvåa i världen och inom mikrokirurgi räknas bolaget som nummer ett.

Inom oftalmologi erbjuder bolaget produkter för screening, diagnostik och behandling av diverse ögonsjukdomar.

Carl Zeiss framhåller själva att de är det enda bolag som erbjuder produkter för hela kedjan från diagnostiska verktyg till operationen.

Själva behandlingsdelen är störst och här är det framför allt operationer av grå och grön starr som ligger bakom.

Kunderna är framför allt ögonkliniker och sjukhus.

Inom mikrokirurgi är det framför allt verktyg för minimalinvasiva operationer som visualiseringslösningar för neurokirurgi och öron-näsa-hals-operationer och intraoperativ strålbehandling som företaget tillverkar och säljer.

Det som framför allt driver på tillväxten är att andelen äldre i världen ökar. Allt fler äldre gör att antalet ögonsjukdomar som ska behandlas ökar.

Andelen äldre som har mycket pengar har också ökat kraftigt och kommer att fortsätta att öka under många år framöver.

Det som idag är Carl Zeiss Meditec AG grundades 2002 och var en avknoppning från Zeiss AG. Zeiss AG i sin tur har sina rötter från 1846, då Carl Zeiss öppnade en verkstad för mekanik och optik i staden Jena.

Carl Zeiss Meditec har runt 3200 anställda. Huvudkontoret ligger i Jena i delstaten Thüringen i Tyskland.

APAC är största marknaden och står för drygt 40 procent av omsättningen. Europa står för knappt 30 procent, USA för drygt 30 procent.

För helåret räknar marknaden med att omsättningen kommer att minska med drygt 4 procent.

Carl Zeiss-aktien bevakas av tolv analytiker. Sex av dessa sätter köp på aktien, tre år neutrala och tre sätter undervikt på aktien.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 97,50 euro.

Carl Zeiss har uppvisat en imponerande och stadig tillväxt under många år. Både inom området ögonsjukdomar och inom mikrokirurgi.

Pandemin har slagit till mot bolaget dels i form av att patienter inte vågat komma till ögonklinikerna av rädsla för att bli smittade och dels i form av att sjukhus stängt för ögonbehandlingar och operationer för att kunna koncentrera sig på pandemin.

Det är ingen dålig gissning att i takt med att pandemin lättar kommer patienterna att återvända för sina behandlingar. Det talar för att Carl Zeiss senast från och med 2021 kommer att återvända till tillväxtspåret igen.

Carl Zeiss Meditec handlas dock redan till ett p/e-tal på över 50 för nästa år och PEG-talet ligger på 2,6. Samtidigt väntas omsättningen öka med drygt 5 procent nästa år och kommer då att ligga i linje med omsättningen under 2019.

Carl Zeiss Meditec är knappast billigt, men det är hög kvalitet och sådana aktier är sällan billiga. Placera föreslår att du ska plocka upp aktien dagar när marknaden är svag.

Carl Zeiss Meditec är en aktie som passar väl in i en långsiktig portfölj med fokus på framtidsteman som åldrande och rikare befolkning.

De långsiktiga trenderna med en allt äldre, sjukare och allt mer välbeställd befolkning kvarstår. Det talar för att aktien blir bra på sikt.

Här kan du följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud  

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Carl Zeiss Meditec AG Köp 99,85 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -