Köpvärda fonder december - så gick det

Utvärdering Världens börser har minusavkastning det senaste halvåret. Inte så konstigt, coronaepidemi gav den globala finansmarknaden en riskaptit som i princip var helt obefintlig i mitten på mars. Men marknaden glömmer snabbt och den senaste månaden är investerarna betydligt mer muntra.

Varje månad presenterar Placera en lista på tio fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför december 2019.

En globalindexfond har backat drygt 6 procent det senaste halvåret. En svensk bred indexfond har följt en globalfond väldigt väl. USA-börserna har bara backat 2 procent och de breda Europabörserna har haft en tyngre period och backat 13 procent.

Tillväxtmarknaderna brukar ha det tuffare när den globala riskviljan sjunker. Med facit i hand har breda tillväxtmarknadsfonder backat mindre än breda europafonder under halvåret. Men det är stor skillnad. De kinesiska fastlandbörserna har klarat sig relativt helskinnade med en liten uppgång. Samtidigt har Brasilienfonder backat närmare 30 procent.

Utländska fondtillgångarna har inte gynnats av någon kronförsvagning det senaste halvåret. Kronan är i princip helt oförändrad i värde mot både den amerikanska dollarn och euron.

Spridningen i avkastning mellan Placeras fondval är stor. Tre fonder med hög risk har positiv avkastning under halvåret. Samtidigt som en fond backat hela 20 procent. Totalt har tre av fonderna utvecklats sämre jämfört med sina kategoriindex. Det är något som vi så klart är nöjda med trots den stora spridningen i avkastning.

Inför december vilade jag på hanen och genomförde inga fondbyten. Högsta avkastning har hälsovårdsfonden DNB Health Care som stigit närmare 10 procent. Trots uppgången har den inte lyckats klå sitt kategorisnitt. Till fondens försvar är att den har lägst risk i klassen.

Den aktivt förvaltade MS INVF Global Opportunity har nästan i vanlig ordning lyckats klå kategorisnittet för liknande fonder med råge. Avkastningen är närmare 7 procent. Spiltan Akteifond Stabil som är vårt Sverigefondsval har också överpresterat under halvåret. Avkastningen är drygt 2 procent, men då lyser avkastningen för kategorisnittet för Sverigefonder ilsket rött på minus 6 procent.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna, Swedbank Robur Östeuropafond, har haft ett tufft halvår efter det dramatiska fallet i oljepriset. Fonden har backat 20 procent, vilket är lite mindre än kategorisnittet. Fonden har gått mycket stark med en uppgång på 23 procent sedan botten den 18 mars.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar har trots en nedgång på drygt sju procent i det närmaste utklassat sitt kategorisnitt. Den räknas in i branschfonder fastigheter som hör till en av de branscher som haft det tuffast avkastningsmässigt under coronakrisen.

Det är blandat resultat för Placeras blandfondsval. Den mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, som räknas till en aggressiv blandfond, har lyckats riktigt bra. Nedgången är bara hälften av kategorinsnittet och en betydligt mindre nedgång än Stockholmsbörsen. Carnegie Strategifond som har ett värdebolagsfokus har backat mer än sitt kategorisnitt under perioden.

De två låg riskfonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige med räntefokus har klarat sig helt olika. IKC Avkastningsfond har sjunkit mer än kategorisnittet. Spiltan Räntefond Sverige som har lägst risk mätt som standardavvikelse i klassen har bara sjunkit med minus 1,5 procent vilket är klart mindre än kategorisnittet av liknande fonder.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -